SEO optimering af din hjemmeside i 10 overskuelige trin

Seneste opdatering: 28. juli 2022
 
Søgeoptimering i 10 trin – Jeg har lavet seo optimering på mange forskellige hjemmesider og inden for utallige brancher. Regler og forudsætninger skifter, men på denne side giver jeg dig en opdateret oversigt over nogle af de vigtigste ting, du bør vide om seo optimering her og nu. Læs også: Optimering af din hjemmeside med "Ekspertise, Autoritet og Troværdighed"
 
SEO optimering af hjemmeside i 10 overskuelige trin
Jeg sidder klar ved telefonen! - Giv mig et kald på 70 25 55 52, hvis du har brug for professionel assistance.

 

Trin 1 – Hvad er søgeoptimering

Søgeoptimering er kunsten at gøre din hjemmeside relevant og betydningsfuld for søgemaskiner. Arbejdet består blandt meget andet i at forbedre indhold og struktur på hjemmesiden (on-page SEO optimering), og at få gode og relevante links til sin hjemmeside (off-page SEO optimering = linkbuilding).

Arbejdet med at komme til tops i søgeresultaterne kaldes af nogle for søgeoptimering eller søgemaskineoptimering, mens flere og flere benytter den engelske forkortelse SEO. 

Søgemaskinernes topprioritet er at vise søgeresultater af høj værdi for brugeren. Jo mere relevante søgeresultaterne er for brugerne, jo større trafik og indtjening vil søgemaskinen få.

På denne side forholder jeg mig mest til Google, for det er jo den søgemaskine, langt de fleste af os benytter. Men de råd, jeg giver, er for de flestes vedkommende også gældende for andre store søgemaskiner som Bing og Yahoo.

Søgemaskineoptimering på Wikipedia.

 

Organiske eller betalte søgeresultater

De almindelige, gratis søgeresultater går under betegnelsen organiske søgeresultater. For de fleste søgninger vil Google vise en søgeresultatside med en liste af links til sider med relation til de benyttede søgeord.
Søgeresultaterne er sorteret efter den relevans, som Google har tillagt de enkelte sider i forhold til de søgeord, der er søgt på. Søgeresutaterne vil derudover være vægtet efter hvad Google i øvrigt ved om dig og dine interesser.
Googles betalte annoncer ligner almindelige søgeresultater, men er forsynet med et lille mærke: AdWords annonce mærke. Disse betalte søgeresultater vises for oven eller for neden i et søgeresultat. Læs mere om Google Annoncer
Dette indlæg handler alene om de såkaldt organiske (ikke-betalte) søgeresultater.
 
SEO optimering af "webdesign odense"
Herover ser du et søgeresultat for søgning på 'webdesign odense' - de betalte resultater er markeret med gult. Lokale virksomheder er markeret med grønt. Nederst ses de såkaldt organiske søgeresultater, som er "gratis".
 
 
Få en uforpligtende opringning fra Online WebDesign
 
 

Trin 2 - Gør Google opmærksom på din hjemmeside

Når du har registreret dit domænenavn, og har bygget noget af indholdet op, skal du have gjort Google bekendt med din hjemmeside.

Hvordan anmelder jeg min hjemmeside til Google

Rent faktisk behøver du ikke at anmelde din hjemmeside direkte til Google. Google sætter meget større pris på, at den finder et link til din hjemmeside fra en eller flere andre hjemmesider. Google vil normalt meget hurtigt finde disse links, og sørge for at din hjemmeside bliver indekseret.
Men du kan også aktivt på ind på denne side: google.dk/intl/da/add_url.html, og indtaste adressen på din hjemmeside samt en eventuel kommentar. Du behøver kun at gøre det for din forside. Googles robot vil så crawle din hjemmeside ret hurtigt.
Vigtigt: Benyt aldrig tjenester, der kan sende dit link til et større antal (tvivlsomme) søgesteder på én gang. Disse tjenester er som oftest kun ude på at opfange din e-mail adresse til spambrug, og Google vil nedgradere din hjemmeside, når den finder ud af at du meget hurtigt har fået et link til din hjemmeside placeret på en masse tvivlsomme hjemmesider.
 
 

Trin 3 – Udvælg dine søgeord og søgesætninger

En søgeordsanalyse involverer noget research samt god viden om dit forretningsområde og hvilke behov du ønske at dække hos dine kunder.
Hvis du er i et snævert marked med få udbydere, hvor der samtidigt benyttes meget specielle søgeord, så kan være nemt at komme til tops i søgemaskinerne.

Har du derimod mange konkurrenter, som kæmper om de samme søgeord, kan det være vældig hårdt at kæmpe sig vej til tops i søgeresultaterne.

Søgeord eller søgesætning?

I denne artikel benytter jeg både termerne søgeord og søgesætning. Når jeg benytter søgeord, tænker jeg fortrinsvist på et enkelt ord, f.eks. biler. Når jeg benytter søgesætning tænker jeg på situationer, hvor brugeren søger på flere ord på én gang, f.eks. biler odense.
Med sætning mener jeg ikke nødvendigvis en helstøbt sætning, men bare flere samtidige søgeord, som brugerne kan tænkes at skrive i søgefeltet.
For mange brancher vil det være for vanskeligt at komme til tops på et enkelt søgeord. Så i stedet for at målrette din hjemmeside mod biler, kan det være mere fornuftigt at målrette hjemmesiden mod biler odense, eller måske billige brugte biler odense.
Her må man tænke i brugerens baner. Søger han eksempelvis på søgeordet biler, resulterer dette i flere millioner søgeresultater. Han vil sikkert forsøge at indsnævre med kombinationer af søgeord - ofte en geografisk indsnævring.
Søger han på biler odense reduceres antallet, og alle de øverste resultater har en tydelig Odense-relevans.
Er han stadig ikke tilfreds, kan det være, at han forsøger med billige brugte biler odense osv.

Inspiration til at finde søgeord

Der er mange måder at blive inspireret til gode søgeord. Det er ikke meningen, at du skal finde så mange søgeord som muligt. Opgaven går i stedet ud på, at få et godt materiale til at finde netop de søgesætninger, du vil satse på: 
  • Slå op i Googles søgeordsværktøj: Google Søgeordsplanlægning. For at få adgang til den, skal du have en Google annoncekonto. Indtast de ord, du allerede har fundet, og se, hvad der kommer frem.
  • Sæt gang i en Google annoncekampagne. Her vil du finde en guldgrube af information om brugernes foretrukne søgeord.
  • Tag et kig på dine konkurrenters sider. Hvilke søgeord satser de på. Tjek også, hvad de har skrevet i Titles og Descriptions på deres sider (læs om Titles og Descriptions i kapitel 4).
  • Lav en almindelig Google søgning på de søgeord, du allerede har fundet, og se hvad der dukker op. Det kan måske inspirere dig til endnu flere søgeord og søgesætninger.
  • Prøv også keywordtool.io Her kan du i løbet af ingen tid få massevis af ideer til søgeord.
  • Det kan også stærkt anbefales, at du tilknytter din hjemmeside til Google Search Console (tidligere Google Webmaster Tools)  Her får du oplysninger om alle de søgninger, hvor du er kommet med i et Google søgeresultat, samt hvilken placering, du fik. Det sætter dig i stand til at gå målrettet efter forbedring af placeringer på gode søgeord.

Tjek forskellige varianter af søgesætninger

Google har helt styr på, at søgeordene bil og biler er to sider af sammen sag. Men når du skal lægge dig fast på hvilken søgesætning, du vil målrette din hjemmeside imod, er det ikke ligegyldigt, om du benytter entals- eller flertalsform. Selv små variationer i en søgesætning kan give vidt forskellige resultater. Prøv f.eks. at søge på disse fire varianter, og se hvor forskelligt søgeresultatet falder ud en tilfældig dag:
  • brugt bil i odense (153.000 resultater)
  • brugte biler i odense (433.000 resultater)
  • brugt bil odense (156.000 resultater)
  • brugte biler odense (436.000 resultater)

Bemærk: når du tjekker resultatet af en søgning i Google, så benyt en inkognito browser, hvor du søger anonymt. Ellers vil Google tage hensyn til, hvad den i øvrigt ved om dig. Jeg benytter selv incognito-browseren i Chrome (tryk Ctrl + Shift + N i Windows versionen).

Prøv at danne dig et indtryk af de søgeresultater, der ligger øverst for hver af de forskellige søgninger. Er der nogle af dem, der ser ud til at være havnet der, uden at de er skrappe til søgeoptimering? Hvis det er tilfældet, er det måske en nem kamp at tage op.

 

Sammenhold dine observationer fra disse prøvesøgninger med hvad f.eks. Googles søgordsplanlægger (se ovenfor) fortæller dig om hvor mange konkrete søgninger, der er på de forskellige søgesætninger, og træf dine valg.

 
 

Trin 4 – Søgeoptimering af din hjemmeside

Hvis du har fulgt anvisningerne i de foregående trin, har du nu fundet frem til hvilke søgesætninger, du vil satse på. Herefter skal du placere disse søgesætninger et passende antal gange på hjemmesiden, på de rigtige steder og med variationer og med naturligt og meningsfuldt sprog. Søgetætningerne skal placeres både i den synlige tekst og i den 'skjulte' HTML-kode.

Hav særlig opmærksomhed på din forside

Forsiden er naturligvis hjemmesidens vigtigste side. Her vil Google indledningsvist forsøge at finde ud af, hvad det hele handler om.
Hvis du har en side, der skal være ekstra meget fokus på, vil forsiden være det bedste sted at lægge en lille teaser ind. Teaseren kan bestå af en overskrift, et par linjers tekst og et link ind til den side, du er i gang med at optimere. Din søgesætning kan optræde i både overskrift, tekst og link, evt. med lidt variationer, så det ikke ser for overoptimeret ud.

Hvor mange ord bør der være på en side?

Man kan dog ikke sige præcist hvor mange ord pr. side, der er det optimale. Du kan nå til tops i søgemaskinerne med 100 eller 1.000 ord på en side. Hvis du har svag konkurrence, kan du komme til tops på mindre. Under 100 ord er formentlig i underkanten, og over 1.000 (som denne side) kan være overvældende for de besøgende. Faktisk går tendensen imod at Google ikke vægter helt så højt, om du har lavet en omfangsrig artikel, men mere om du har lavet en artikel, som opfylder læserens behov - Google kigger os alle over skulderen!

Hvor mange gange skal jeg gentage søgeordene?

Hvis du gentager dine søgesætninger for mange gange, kan det gå ud over den naturlige læsbarhed, og Google vil forledes til at tro, at du er ude på at spamme – og det er du jo sådan set også. Og så kan Google hurtigt dømme dig ned ad rangstien.
Tidligere gik man meget op i at måle søgeordstætheden, altså hvor mange procent af teksten ens søgeord udgjorde. Dette er ikke mere relevant efter at Google i langt højere grad forsøger at tage bestik af brugeroplevelsen. Så sørg først og fremmest for at dine sider har et velskrevet og originalt indhold. Hvis Google registrerer at dit indhold værdsættes af brugeren bliver du belønnet med en højere placering i søgeresultaterne.

Kan jeg målrette mod flere søgesætninger pr. side?

Det vil som regel være det mest fornuftige at målrette mod ét søgeord eller en søgesætning pr. side. Så er du sikker på, at du holder fokusset. Konkurrencen er benhård derude. Hvis du har flere vigtige søgeord, så lav en optimeret side pr. søgeord/søgesætning. På denne side optimerer jeg fortrinsvis mod søgeordet søgeoptimering, og jeg har ligget øverst på det ord i mere end 10 år. Jeg forsøger dog også at komme i toppen af søgeresultaterne med søgesætninger som SEO optimering, optimering af hjemmeside, hjemmeside optimering og søgeoptimering Google – og det går faktisk rigtig godt med det :) 
Under alle omstændigheder er det en fordel at krydre sin tekst med varianter at sin søgesætning. Google skal nok lægge mærke til varianterne også, og på den måde bliver teksten mere behagelig at læse for de besøgende. 

Hvor skal jeg placere mine søgeord?

Når en søgemaskine undersøger, hvad din webside handler om, vil den lede efter ord og deres placeringer på siden:
  • Står ordene i overskrifter.
  • Står søgeordene højt på siden.
  • Står ordene i links fra de øvrige sider på hjemmesiden.
  • Står ordene i sidens Title.
  • Står ordene i sidens Description.
  • Står ordene i alt-tags bag billeder.

Nedenfor gennemgår jeg tekstplaceringerne én efter én:

Søgeord i overskrifter

Søgemaskiner forsøger at tænke som de besøgende på din hjemmeside. De besøgende vil hurtigt orientere sig ned over siden og se, hvad der står i overskrifter. Faktisk er det en god ide at dele din tekst op i flere afsnit end hvad der er normalt i andre sammenhænge, og giv så hvert afsnit en dækkende overskrift.
Det letter læsbarheden i webtekster, og giver mulighed for, at du på en naturlig måde kan gentage dine søgeord.
Søgemaskinerne vil især opfatte tekster, der er formateret som H1, H2, H3 etc. tags som overskrifter. Du skal kunne have en H1 overskrift placeret øverst på siden. Herunder gerne et eller flere H2 overskrifter, som muligvis hver især har en eller flere H3 overskrifter under sig afhængig af tekstens længde.
Det er vigtigt, at du finder ud af, hvordan du H-formaterer overskrifter i netop dit redigeringsystem (CMS-system). I WordPress er der en valgboks, hvor du kan vælge Overskrift 1, Overskrift 2 etc. 
Det er vigtigt, at du kun har én H1 (for oven). Nede i teksten benytter du så H2, og som underoverskrifter til H2 benytter du H3, etc. hvis det altså giver mening med så mange niveauer af overskrifter.

Søgeord placeret øverst i teksten

De fleste eksperter mener, at søgemaskiner opfatter ord i begyndelsen af siden som mere repræsentative for siden end ord placeret i slutningen af siden. Det er derfor er en god ide at få en god del af dine søgeord placeret i begyndelsen af siden.

Søgeord i links ind til siden

Søgeord i links til din side er en af de vigtigste faktorer når Google skal forstå, hvad din side handler om. Har du en meget vigtig side, så vil det være godt med et link fra din forside, hvor søgeordet eller søgesætningen står i selve linket. Læs også om eksterne links til din hjemmeside (linkbuilding)

 

Søgeord i sidens Title

Inde i den såkaldte HTML-kode, som ligger til grund for din webside, kan du placere to tekster, som er af stor betydning for søgemaskinerne. Den ene af disse tekster er sidens Title. Hvis du f.eks. åbner denne hjemmesides forside, højreklikker med musen, og vælger "Vis kilde", får du vist HTML-koden for netop denne side. Et sted i toppen af siden vil du kunne identificere følgende linje:
  • <title>Online WebDesign | TILBUD på Webdesign og Søgeoptimering</title>

(Det kan meget vel være, at jeg har ændret tekstindholdet, så det måske ikke er helt det samme, du ser).

 

Eksempel på søgereaultat

Eksempel på hvorledes Title vises i et søgeresultat (den øverste blå linje)

 

 

Du har adgang til dine siders Titles via det redigeringssystem (CMS-system), som du benytter til at redigere din hjemmeside. Det er forskelligt, hvad det præcist hedder, og hvor du finder det. Men det super vigtigt, at du får styr på det. Der er to årsager til dette:

  • Tekster, der står i sidens title er det, som søgemaskinerne vægter aller højest, når de skal prøve finde ud af hvad en webside drejer sig om.
  • Når folk får øje på den eller de søgte ord i et søgeresultat, er der større chance for, at de vil klikke her.
Det er ikke en god ide at have dit søgeord med to gange i sidens title. Hvis du prøver at klemme søgeordet ind to gange, så forsøg at lave varianter af det, f.eks. ental/flertalsversion af ordet.
Man kan ikke sige præcist, hvor mange tegn man maksimalt bør have med i en Title. Google måler nemlig længden af din Title i pixels. Det betyder, at du kan have flere smalle bogstaver end brede bogstaver i din Title. Så jo smallere dine bogstaver er, jo flere kan du have med i et søgeresultat.
Hvis du kommer ud over den mulige pixelbredde, vil Google korte titlen af med prikker....
Du har måske bemærket, at mange er begyndt at benytte tegnet | som skilletegn i Titles. Det er simpelthen fordi tegnet | fylder færre pixels i bredden end tegnene - eller –.
I efteråret 2017 er det fornuftigt at holde sig under 571 pixels i bredden på for en almindelig pc eller mac skærm.
Hvis du ikke har tålmodighed til at måle Titlens pixel længde, så hold dig på max 60-65 tegn inkl. mellemrum, så er du nogenlunde sikker på ikke at komme op på 571 pixels.
Din Title bør være på mindst 30 tegn for at Google ikke opfatter den som værende for at have for tyndt indhold.
Hvis du vil have styr på, hvor mange pixels dine Titles er i bredden, så benyt værktøjet Screeming Frog, som er beskrevet længere nede på siden.
 

Søgeord i sidens Meta Description

Meta Description er ligeledes en tekst, som er placeret skjult i sidens HTML. Som navnet antyder er det en tekst, som overordnet beskriver, hvad siden indeholder. På min forside kan den eksempelvis se således ud inde i koden bagved:
  • <meta name="description" content="5-stjernet webbureau, som skaber målbare resultater | Jeg taler et sprog, du kan forstå">
Meta Description har ikke indflydelse på, hvor højt du bliver listet i søgemaskinerne, men Google bruger denne tekst til beskrivelse af sidens indhold. Så sørg for, at teksten er beskrivende og lokker din målgruppe til at klikke.
Bemærk, at Google er blevet bedre og bedre til at aflæse, hvad din side handler om ord for ord og sætning for sætning. Det betyder, at Google i højere grad er begyndt selv af plukke noget ud af teksten på din side, når den i søgeresultatet skal beskrive, hvad din side handler om. 
 
SEO optimering søgeresultat
Eksempel på hvorledes en sides Description bliver vist i et søgeresultat (den nederste linje skrevet med sort).
 
Her gælder det lige som for sidens Title, at teksten bliver begrænset af, hvad den fylder i pixels. Bredde tegn vil fylde mere end smalle tegn.
For Descriptions vedkommende er det visning på smartphone, som sætter grænsen. Her i maj 2018 er der opstået noget forvirring om, hvad Google anbefaler. I starten af året kunne man pludseligt med fordel skrive helt op til 320 tegn, men nu ligger anbefalingen på at holde sig under 155 tegn. 
Din Description bør være på mindst 70 tegn for at Google ikke opfatter den som for 'tynd'. 
Hvis du vil måle pixel-bredden på dine titles, så benyt også her værktøjet Screeming Frog, som er beskrevet længere nede på siden.
 
SERPsim
Hvis du vil have et lille praktisk værktøj til at se, hvordan din Title og Description ser ud i Googles søgeresultat, så prøv SERPsim
 
 

Søgeord i Meta Keywords

Meta Keywords er også noget, der kan ligge "skult" i din HTML-kode, men spild endelig ikke kræfterne på det! Søgemaskinerne benyttede tidligere meta keywords til at identificere, hvad en webside handlede om. Google bruger det dog ikke mere til noget som helst. Mange redigeringssystemer har desværre stadig et felt med Meta Keywords, man kan udfylde. Det får folk til at fylde alle mulige mere eller mindre gennemtænkte ord ind her. Mit bedste råd er - lad være med at skrive noget her. Brug energien et andet sted, med mindre du søgeoptimerer til den kinesiske søgemaskine, Baidu, her skulle det stadig have en betydning :)

 

Søgeord i billeders alt-tags

Alt-tags er designet til at hjælpe synshandicappede til at forstå hvad billeder forestiller. Søgemaskiner vil i en vis udstrækning tillægge det betydning, hvad der står i alt-tags. Nogle råd er:
  • Undgå opremsninger (fx: "webdesign, søgeoptimering, seo optimering, søgemaskineoptimering").
  • Brug en simpel beskrivelse (fx "Webdesign og søgeoptimering").
  • Brug max 5-7 ord.
De fleste cms-systemer, giver mulighed for at indlægge tekst i form af alt-tags ind bag billeder, hvis man dobbeltklikker på billedet eller lignende.

Søgeord i sidens webadresse

Det er den almindelige opfattelse, at det er en fordel at medtage søgeordet i domænenavnet eller i filnavnet. Fx www.billig-bil.dk/odense/billige-biler.
Google vil lægge mærke til at ordet står der, og det vil være en pæn og brugervenlig url, hvis nogen f.eks. skulle vælge at sende den i en mail.

Skriv tekster der sælger

Gode fængende tekster er hammervigtige. Det er jo ikke nok, at du har succes med at drive målgruppen til din hjemmeside. Hjemmesiden skal også fastholde målgruppen, og overbevise den om, at du har det helt rigtige bud på, hvordan man kan dække dens behov. Jeg synes, at Eric og Heine kommer rigtig godt rundt om kunsten at skrive gode tekster her:

... og nej, jeg har ikke fået betaling for at linke, jeg synes bare det er en god podcast, der fortjener et godt link :)

Og så en supervigtig ting: gode tekster fastholder folk på din hjemmeside. Det lægger Google mærke til, og giver dig et lille plus i karakterbogen, så du kommer et skridt nærmere topplaceringen på siden ét.

 

Link gerne til andres sider

Google vil belønne dig, hvis du fra sider med et bestemt indhold linker til andre fornuftige sider med indhold, der matcher. Det hjælper Google til at forstå, hvad de sider, du linker til, handler om. Kunsten er at finde relevante sider, som ikke er konkurrentsider :)

Analyseværktøjer

De fleste redigeringsværktøjer til hjemmesider (CMS-systemer) giver ikke særlig gode muligheder for at få overblik over, om man har udfyldt meta-tags, overskrifter m.v. på en god og varieret måde, om der er stavefejl, om der er døde links m.v. Herunder har du forslag til et par værktøjer:

 

Google site-søgning

En almindelig Google site søgning skaffer dig et hurtigt overblik over hvordan du har udfyldt dine Titles og Descriptions:

Her kan du naturligvis først se dine ændringer, når Google har været forbi og registreret dem. Det kan tage nogle dage.

 

Screeming Frog

Screeming Frog er et fantastik program, som du ret nemt kan installere på din computer. Du kan downloade programmet fra denne side: 
Screaming Frog er her i efteråret 2017 gratis for op til 500 webadresser. Webadresser er ikke kun almindelige html-sider, men omfatter også billeder, css-filer, js-filer m.v. Den betalte versionen giver fuld adgang til ubegrænset antal sider og til flere faciliteter.
 
 
 
 

Trin 5 - Sider som ikke skal indekseres

En vigtig del af arbejdet med at optimere hjemmesider er at sørge for, at Google og andre søgemaskiner ikke skal bruge unødig tid med indeksering af uinteressant indhold på din hjemmeside. Du kan med forskellige midler blænde af for f.eks. duplicate content eller sider med tyndt indhold, som potentielt kan give dig en lav pagerank og en lavere domainrank. Læs mere om duplicate content / kopieret indhold hos Google
 

Noindex tag

Når du sætter et noindex ind i headeren på din webside, fortæller du Google og andre søgemaskiner, at siden ikke skal indekseres i søgeresultaterne. Koden ser således ud:

  • <meta name="robots" content="noindex">

nogle bruger også:

  • <meta name="robots" content="noindex,follow">

men det er formentlig overkill på den måde at fortælle Google, at det er i orden at følge linkene på siden.

Selv om din side ikke bliver indekseret i søgemaskinerne vil din pagerank for siden stadig være intakt, og "flyde" videre til de sider, du linker til. Læs mere om NOINDEX tags hos Google

 

Nofollow tag

Nofollow er noget, man hovedsageligt benytter til links til eksterne sider, som man ikke vil stå inde for. Det vil typisk automatisk blive sat ifm. indlæg, som folk har skrevet i blogs. For her kan man jo ikke altid stå inde for, hvad tilfældige folk linker til. Det kan se således ud:

  • <a href="http://www.eksempel.dk" rel="nofollow">KLIK</a>

Det kan også være, at du på din side har en omtale og et link til noget, som du selv af forskellige årsager ikke kan stå inde for. Så er der jo ingen grund til at give linkværdi videre. 

Det er også vigtig, at du sætter nofollow på åbenlyst betalte links på din hjemmeside. Det siger jo sig selv, at Google gerne vil undgå, at man kan betale sig til popularitet. Og det er faktisk noget de tjekker manuelt. Læs mere om NOFOLLOW tags hos Google

 

Canonical tag

Mange hjemmesider, ikke mindst shops, har sider med stort set samme tekstindhold men med forskellig url. Det kan være et produkt, som kan vises i forskellige varianter:

  • www.eksempel.dk/produkt?str=L
  • www.eksempel.dk/produkt?str=XXL

For at ikke at irritere Google med at skulle bruge tid på at crawle og indeksere begge url'er sætter du canonical tag i sidens header:

  • <link rel="canonical" href="www.eksempel.dk/produkt?str=L" />

Læs mere om CANNONICAL tags hos Google

 

Disallow (robots.txt)

Alle sider har (bør have) en robots.txt fil, som ligger det samme sted på alle hjemmesider. Du kan f.eks. se, hvordan den ser ud på her på denne hjemmeside. Her angiver du hvilke mapper, du ikke vil have Google til at indeksere.

Det kan f.eks. dreje sig om mapper med duplicate content, som vil skade din pagerank i søgeresultaterne. Læs mere om ROBOTS.TXT hos Google

 
 

Trin 6 – Linkbuilding

Linkbuilding, altså det at skaffe gode links, som peger ind til din hjemmeside er et vigtigt fundament i din SEO optimering. Generelt kan man sige, at jo flere links du har til din hjemmeside, jo højere vil du blive listet i søgemaskinerne.
Det er dog ikke alle links, der er lige gode, og nogle links er direkte skadelige. Generelt gælder, at de bedste eksterne links til din hjemmeside er:
  • Links fra relevante hjemmesider
    (sider, som indeholder nogle af de samme søgeord).
  • Links fra sider med høj autoritet og troværdighed
    (sider, som selv lister højt i søgemaskinerne).
  • Links, som inkluderer dine søgeord i link-teksten
    (også kaldet ankerteksten).
  • Links, som ligger på sider, hvor der er få eller ingen andre links.
     

Troværdighed, autoritet og pagerank

Når du arbejder på at skabe gode links til din hjemmeside, skal du sørge for, at få mange og varierede links, allerhelst fra sider, som har stor troværdighed, autoritet og pagerank.

Pagerank er en rent matematisk popularitetsanalyse, som Google foretager. Pagerank tager udgangspunkt i hvor mange, der linker til din side og hvor populære, de der linker til dig, er.

For at få en ide om hvilke hjemmesider og enkeltsider, det er gode at få et link fra, benytter jeg www.moz.com, som har en toolbar, som kan installeres i din browser. MOZ forsøger at lægge sig tæt op ad Googles måde at kalkulere på. Herunder kan du se, hvordan MOZ i skrivende stund har vurderet den side, du sidder og kigger på nu.

 

Mozbar i browser

Mozbar i din browser viser pagerank for den aktuelle side, du befinder dig på

 

 

Tjek hvem der linker til dine konkurrenter

Hvis du manger inspiration til, hvor du kan få gode links til din hjemmeside, er det en god ide at starte med at undersøge hvem der linker til dine konkurrenter. Mange af dem, der linker til dine konkurrenter kunne sagtens være nogle, som du også kunne få til at linke til dig. 
Begynd med at tjekke hvilke konkurrenthjemmesider, der klarer sig godt på Google. Det gør du ved en simpel søgning på de søgeord, som du gerne vil ligge højt på. Du kan lægge ud med at analysere de første 5-10 konkurrenthjemmesider, som dukker op på side ét i søgeresultatet.
Der findes forskellige gratis backlink tjekkere på nettet. Nedenfor har jeg forslag til gode backlink checkere, hvor du kan oprette dig som ikke-betalende abonnent:
 

Ahrefs Site Explorer and Backlink Checker

Hos ahrefs kan du p.t. få gratis adgang til deres rigtig gode værktøj i syv dage. Det er rigeligt til at du kan få tjekket af, hvem der linker til dine konkurrenter samt få en masse anden spændende inspiration: www.ahrefs.com 
 

Open Site Explorer (Moz)

Open Site Explorer (Moz) viser backlink rapport i fuld skala, også når du er gratist. Til gengæld kan kun køre et par test om dagen. Derefter må du pænt vente til næste dag. moz.com/researchtools/ose/

 
Et backlink tjek af dine konkurrenter vil give dig en masse inspiration. Nogle af de backlinks, som konkurrenterne har, vil du også kunne opnå. Nogle gange kan en mail gøre det. Andre gange skal du måske ringe ejeren af hjemmesiden op.

Gensidige links - nej tak

Gensidige links betyder at to hjemmesider linker til hinanden. Når to ligeværdige hjemmesider linker til hinanden, kan deres betydning stort set ophæve hinanden – så gå efter eksterne links, hvor du ikke behøver at linke tilbage.

Anmeld din hjemmeside til brancheoversigter og vejvisere

Det kan være en god ide at anmelde din hjemmeside til lokale online vejvisere og brancheoversigter. Men husk, at det ideelle link kommer fra relevante hjemmesider, som handler om det samme som din hjemmeside. Sats bl.a. på vejvisere og brancheoversigter, som selv har stor autoritet, og som i øvrigt kan give dig brugbar trafik.
Få dine kunder eller leverandører til at linke til din hjemmeside. Men aller helst, hvis du kan undgå at linke tilbage til dem

Deltag i online debatter

Mange velbesøgte sites giver mulighed for at deltage i faglige debatter, som kan give dig mulighed for at lave et relevant link til din hjemmeside. Eksempler kan være:

  • www.amino.dk/members/KarstenA.aspx
  • www.kommunikationsforum.dk/Karsten-Andersen

Kan jeg generere links for hurtigt?

Ja, det kan du godt. Hvis du for eksempel havde 3 links i går og pludseligt 50 links i dag, så kan søgemaskinerne formode, at du har gang i nogle lyssky aktiviteter og lægge dig på is.
 
 
 

Trin 7 – Social søgeoptimering, erhvervsregistre, Google My Business og lokal SEO

Google er afhængig af informationer fra sociale medier for kunne følge med i, hvad folk interesserer sig for lige her og nu. Læg f.eks. mærke til, at hvis der sker en stor begivenhed ude i verden - så er Google inden få timer på pletten med aktuelle og relevante søgeresutater. Det kan Google kun mestre, hvis den har snablerne dybt nede i de sociale medier.

Links mellem din hjemmeside og dine social medier

Du vil hjælpe Google til at forstå, hvad din hjemmeside handler om, hvis du parallelt hermed kører opdateringer i et eller flere sociale medier. Det kan f.eks være Facebook, Pinterest, Twitter, LinkedIn, Instagram og Yelp.

Sørg for at linke de sociale medier og din hjemmeside sammen. Hvis du f.eks. har en Facebook side kørende, kan du på Facebook siden angive, at den hører sammen med din hjemmeside, og samtidigt kan du på din hjemmeside have et Facebook ikon, som linker over til din hjemmeside.

Dit firmas Google My Business konto hører også til under dette. Google My Business er ikke mindst interessant under begrebet lokal SEO.

 
 

Trin 8 – Overvåg dine fremskridt

For at få det rette udbytte af din søgemaskineoptimering, er det vigtigt, at du systematisk følger op på dine tiltag.

Installer Google Analytics

Hvis du ikke allerede har et godt og detaljeret statistikprogram, så bør du kraftigt overveje Google Analytics, som giver dig et væld af informationer om de besøgende på din hjemmeside.

Installer Google Search Console

Det er et absolut must, at du installere Google Search Console. Den giver dig nemlig helt præcise informationer om, hvordan du er blevet vist i Googles søgeresulater. Du ser helt nøjagtigt hvilke søgninger du blev vist for, og hvor højt du lå i søgningerne - et fantastisk værktøj!
Derudover giver Google Search Console dig også vigtige informationer fra Google til dig om forhold på din hjemmeside, som ikke er i orden, og som du skal få rettet.
 
 

Trin 9 - Suppler med betalte besøgende

Det kan godt betale sig at supplere din søgeoptimering med betalte annoncer. Da Google er langt den mest benyttede søgemaskine, er det også deres betalingsprogram, Google Ads, du skal interessere dig for. De betalte annoncer er de annoncer, der dukker op for oven, til højre og nogle gange for neden et søgeresultat under overskriften "Sponsorerede links".
Google Ads er et uhyre omkostningseffektivt annoncemedie. Hvis du udnytter Ads optimalt, kan du i de fleste tilfælde tiltrække din målgruppe med rekordlave omkostninger.
Det koster ikke noget at få vist en sponsoreret annonce på Google eller på et af de millioner af andre internet-medier, Google samarbejder med.
Som annoncør betaler du kun, når der bliver klikket på din annonce. Du bestemmer selv hvor meget du max vil betale for et klik, og du bestemmer selv hvor højt det daglige budget skal være. Generelt vil din annonce blive placeret højere, jo mere du er villig til at betale for et klik.

Søgeannoncer i andre medier

Selv om Google er det absolut førende søgemedie i Danmark, kan det i nogle tilfælde godt betale sig at køre parallelle kampagner i andre søgemedier, som f.eks. Bing eller Jubii.

Bannerkampagner

Bannerkampagner benyttes ofte til kortvarige og intensive kampagner. Og ofte i sammenhæng med kampagner på andre medier. Bannerkampagner er også effektive når der er tale om længerevarende brandingkampagner.
 
 

Trin 10 - Konverter de besøgende til kunder

Det er ikke nok, at din hjemmeside bliver fundet. Det er naturligvis lige så fantastisk vigtigt, at din hjemmeside formår at hjælpe de besøgende på vej til at blive dine kunder. 
Dette kræver for det første, at hjemmesiden er indbydende for personerne i din målgruppe, og at de fanger hjemmesides budskab.
Dernæst er det vigtigt at den formår, at få personer i din målgruppe til at foretage sig de rigtige handlinger. Det kan fx være følgende former for konvertering:
  • at købe (meget)
  • at downloade noget
  • at ringe til dig
  • at sende en mail til dig
  • eller at udfylde en kontaktformular.

Disse konverteringer kan du sætte op i din Google Analytics statistik, så du får et meget nøjagtigt mål for din hjemmesides succes. Du får hermed også et godt redskab til at arbejde med forbedring af din hjemmeside.

 

For at forfølge succesen, skal du løbende kaste et kritisk blik på din hjemmeside:

  • Design – er designet tilpasset målgruppens æstetik?
  • Budskab – er det klart for din målgruppe, at de er landet det rigtige sted, og hvad du kan gøre for dem?
  • Struktur – er strukturen overskuelig, og fører den de besøgende mod målet?
  • Konvertering- er der hele vejen i gennem fokus på "most wanted respons" - altså det at kunderne i sidste ende skal konvertere til kunder.
Erfaringen siger, at du ved målrettet arbejde med de enkelte siders indhold, kan forøge en hjemmesides indtjening ganske betragteligt. Konvertering har dog ikke været hovedemnet for denne vejledning.
 
 
Rigtig god fornøjelse med arbejdet!
 
 
 
 

Vigtige referencer og inspiration

 

Googles begyndervejledning i søgemaskineoptimering fra 2008

Google har udgav helt tilbage i 2008 en vejledning i søgemaskineoptimering til brug for Googles egne teams. På trods af at den har nogle år på bagen, er den stadig rigtig god at blive klog af, og den indholder mange basale spilleregler, som er gode at få ind på rygmarven: Googles begyndervejledning

Google Webmaster Guidelines

Google har udgivet nogle retningslinjer for kvalitet, som man bør læse grundigt igennem. De starter med en formaning om, at hvis du forbryder du dig mod dem, kan det med medføre, at dit websted fjernes helt fra Google-indekset eller at du ryger kraftigt ned i søgeresultaterne - så er stemningen lagt!  Webmaster Guidelines

Google General Guidelines for Quality Raters

Google har verden over en mindre hær af Quality Raters, som Google sender ind på udvalgte sites og sider for at hjælpe Google med at give mere korrekte ratings. Deres arbejde omsættes til machine learning, som skal give søgemaskinen større præcision i de automatiske vurderinger. Det var nok ikke meningen, at dette vigtige dokument skal slippes løs i offentligheden, men det skete altså (igen) i 2015. Google var derefter så venlig at linke direkte til det 160-siders pdf-dokument fra denne side: Updating Our Search Quality Rating Guidelines. Så mange sider på engelsk lyder tungt, men det er ikke så vildt, som det lyder tid, og en skimning vil give dig en guldgrube af baggrundsinformation om, hvordan Google tænker.

Det periodiske system for succes med SEO optimering

Kloge mennesker har lavet denne fantastiske SEO-oversigt med inspiration fra grundstoffernes periodiske system. Jeg har selv printet den selv ud og hængt den på min opslagstavle Hent den hos Search Engine Land. Den bliver naturligvis revurderet løbende, så sørg for, at du altid har den nyeste version.

 

Det periodiske system for SEO optimering
Det periodiske system for seo faktorer giver god og systematisk inspiration til hvor du skal sætte ind med dine SEO-aktiviteter.
 
 
 
 
 

Begrænsninger vedrørende rådene på denne side

Denne side handler mest om søgeord og tekster. 

Der er mindre fokus på tekniske emner som sidehastighed, sidearkitektur og vigtigheden af at have en mobilvenlig hjemmeside.

Du finder heller ikke så meget om den vigtige disciplin at konvertere de besøgende til kunder, når de først har fundet vej til din side. 

 

 
 
 
 

Søgeoptimering af hjemmesider - Jeg taler et sprog, du kan forstå!

Det er her, jeg sidder og tester - Ønsker du professionel hjælp til din søgeoptimering, er du velkommen til at ringe til mig på: 70 25 55 52 - Vi kan tage en snak om dine udfordringer, og jeg kan give dig et overslag. 

 

 

Har du lige fundet mig på nettet?

Rigtig mange finder frem til mig lige præcis fordi jeg er rigtig god til søgeoptimering. Den side du kigger på lige nu ligger således i toppen på den vigtige Google søgning: "søgeoptimering"

 

 

 
 
Elektriker Odense og Tommerup

 Vi tidoblede besøgstallet med søgeoptimering og måtte ansatte fire nye medarbejdere.

 
 
Brugte biler København

 Karsten har holdt vores biler på toppen af Google i København i 17 år

Jacobsen Biler på Nørrebro i København

 

 

Burgte klaverer og flygler

 Vi oplevede en eksplosiv stigning i antallet af henvendelser efter at Karsten overtog hjemmesiden.

Vilhelms Musikværksted, Taastrup/København