Trin 3 – Start søgeoptimering med de valgte søgeord

Hvis du har fulgt anvisningerne i det foregående trin, har du nu identificeret de søgeord og søgesætninger, du vil satse på. Nu skal du placere disse søgeord og søgesætninger et passende antal gange på din hjemmeside. De skal placeres de rigtige steder og med variationer, skrevet i et naturligt og meningsfuldt sprog. Søgesætningerne skal både integreres i den synlige tekst og i den ‘skjulte’ HTML-kode.

Fokus på forsiden

Forsiden er naturligvis den vigtigste side på en hjemmeside. Det er her, du har mulighed for, at gøre  Google forståelig, hvad din hjemmeside handler om. For at skabe opmærksomhed på vigtige emner/underemner og undersider, bør du på forsiden indsætte små teasere med link til disse sider. Teaseren kan bestå af en overskrift, et par linjer tekst og et link til den side, du arbejder på at optimere. Dine valgte søgeord bør fremgå i overskriften, teksten og linket, muligvis med lette variationer for at undgå overoptimering. Sørg for at holde fokus på, hvilke undersider, du vil optimere for hvilke søgeord. På min hjemmeside skelner jeg fx mellem hvilke undersider, jeg optimerer for hhv. webdesign, webbureau og søgeoptimering.

Antal ord på en side

Det optimale antal ord på en side varierer, og det afhænger af konkurrencen og branchen. Du kan opnå gode resultater med alt fra 100 til 1.000 ord. Ved svag konkurrence kan du klare dig med færre ord, mens mere konkurrence kræver mere indhold. Undgå dog at overvælde besøgende med over 1.000 ord, da tendensen indikerer, at Google nu prioriterer kvaliteten af indholdet frem for mængden. Det handler om at opfylde læserens behov.

Det skal dog siges, at antallet af ord på en side er blevet mindre relevant i takt med at Google belønner velskrevne artikler, som udstråler Ekspertise, Autoritet og Troværdighed.

Gentagelse af søgeord

At gentage dine søgesætninger for meget kan skade den naturlige læsbarhed, og Google kan fejlagtigt opfatte det som spam. Tidligere fokuserede man meget på at måle søgeordstætheden, dvs. procentdelen af teksten, der udgøres af søgeord. Dette er ikke længere så relevant, da Google først og fremmest vurderer brugeroplevelsen. Sørg primært for, at dit indhold er velskrevet og originalt. Hvis Google registrerer, at brugerne værdsætter dit indhold, vil det belønne dig med en højere placering i søgeresultaterne.

Målretning mod flere forskellige søgeord

Ja, det kan du godt, men ofte er det fornuftigt at fokusere på én søgeord eller søgesætning pr. side. Dette sikrer, at du holder dit fokus skarpt, især i betragtning af den intense konkurrence online. Hvis du har flere vigtige søgeord, anbefales det at oprette en optimeret side for hvert søgeord eller søgesætning. På de sider, du kigger på nu, har jeg primært optimeret mod søgeordet “søgeoptimering”, og har opnået en øverste placering i søgeresultaterne i over 10 år. Samtidig arbejder jeg også på at opnå topplaceringer med søgesætninger som “SEO optimering”, “optimering af hjemmeside”, “hjemmeside optimering” og “søgeoptimering Google” – og det går faktisk rigtig godt med det 🙂

Uanset hvad er det en fordel at diversificere din tekst med varianter af dine søgesætninger. Google vil bemærke disse varianter, og det vil gøre teksten mere behagelig at læse for dine besøgende.

Placering af søgeord

Når en søgemaskine undersøger, hvad din webside handler om, vil den lede efter ord og deres placeringer på siden. Nedenfor gennemgår jeg tekstplaceringerne én efter én.

Søgeord i overskrifter

Når søgemaskiner evaluerer din hjemmeside, forsøger de at tænke som dine besøgende. Disse besøgende ønsker hurtigt at orientere sig ned over siden og få en fornemmelse af indholdet ved at læse overskrifter. Det er faktisk en god idé at strukturere din tekst i flere afsnit end normalt og tilføje en dækkende overskrift til hvert afsnit.

Denne praksis letter læsbarheden af webtekster og giver dig mulighed for naturligt at gentage dine søgeord. Søgemaskiner vægter især tekster, der er formateret som overskrifter ved hjælp af H1, H2, H3 osv. tags. Øverst på siden bør du have en H1 overskrift, eventuelt efterfulgt af H2 overskrifter, der kan have deres egne underoverskrifter i form af H3, afhængigt af tekstens længde.

Det er essentielt, at du forstår, hvordan du formaterer overskrifter i dit specifikke redigeringssystem (CMS-system). I WordPress er der for eksempel en valgboks, hvor du kan vælge “Overskrift 1,” “Overskrift 2,” osv.

Søgeord placeret øverst i teksten

En almindelig opfattelse blandt eksperter er, at søgemaskiner anser ord i begyndelsen af en side som mere repræsentative for sidens indhold end ord placeret mod slutningen. Det er derfor en god idé at inkludere en betydelig mængde af dine søgeord tidligt på siden.

Søgeord i interne links

Søgeord i links, der peger til din side, udgør en af de mest afgørende faktorer for, at Google forstår, hvad din side handler om. Hvis din side er særlig vigtig, kan det være gavnligt at have et link fra din forside, hvor søgeordet eller søgesætningen er inkluderet direkte i linket. Du kan også læse mere om eksterne links til din hjemmeside (linkbuilding).

Søgeord i sidens Title

Inde i den såkaldte HTML-kode, der udgør grundlaget for din hjemmeside, kan du indsætte to tekster, som er af afgørende betydning for søgemaskinerne. Den ene af disse tekster er sidens Title. Hvis du eksempelvis højreklikker med musen på den side, du er på nu, og vælger “Vis kilde,” vil du få vist HTML-koden for netop denne side. Et sted øverst på siden vil du kunne identificere følgende linje:

Herunder vises et eksempel på, hvordan Title fremkommer i et søgeresultat

Du kan få adgang til dine siders Titles via det redigeringssystem (CMS-system), du bruger til at redigere din hjemmeside. Navnet og placeringen af dette varierer, men det er afgørende, at du finder det. To vigtige grunde til dette er:

Den maksimale længde af en Title måles af Google i pixels. Dette betyder, at du kan have flere smalle bogstaver end brede bogstaver i din Title. Så jo smallere dine bogstaver er, desto flere tegn kan du have med i et søgeresultat.

Hvis du overskrider den tilladte pixelbredde, vil Google afkorte titlen med prikker “…” Du har måske lagt mærke til, at mange nu bruger tegnet “|” som et skilletegn i Titles, simpelthen fordi det fylder færre pixels i bredden end tegnene “-” eller “–”.

Ved starten af 2024 var det fornuftigt at holde sig under 561 pixels i bredden for en almindelig pc- eller Mac-skærm.

Hvis du ikke ønsker at måle Titlens pixelbredde, bør du holde dig inden for max 60-65 tegn inklusive mellemrum for at undgå at overskride 561 pixels.

Din Title bør være på mindst 30 tegn for at undgå, at Google opfatter den som værende for sparsom i indhold. Hvis du ønsker at måle bredden i pixels for dine Titles, kan du bruge værktøjet Screaming Frog, som er beskrevet lidt længere nede.

Søgeord i sidens Meta Description

Meta Description er ligeledes en tekst, som er placeret skjult i sidens HTML. Som navnet antyder, er det en tekst, der overordnet beskriver, hvad siden indeholder. På denne side er sidens Meta Description:

  • <meta name=”description” content=”Placer dine søgeord et passende antal gange på din hjemmeside, på de rigtige steder, med variationer, skrevet i et naturligt sprog.”>

Se, hvordan det kan tage sig ud i et søgeresultat, i klippet ovenfor.

Meta Description har ikke indflydelse på, hvor højt du bliver listet i søgemaskinerne, men Google bruger nogle gange denne tekst til beskrivelse af sidens indhold. Så sørg for, at teksten er beskrivende og lokker din målgruppe til at klikke. Google er blevet stadig bedre til at aflæse, hvad din side handler om. Det betyder, at søgemaskinen i høj grad selv plukker noget ud af teksten på din side, når den i søgeresultatet skal beskrive, hvad din side handler om.

Ligesom for siden Title gælder det, at tekstmængden begrænset af, hvad den fylder i pixels. Bredde tegn vil fylde mere end smalle tegn. Ved starten af 2024 var det fornuftigt at holde sig under 985 pixels i bredden for en almindelig pc- eller Mac-skærm.

Hvis du ikke ønsker at måle din Meta Descriptions pixelbredde, bør du holde dig inden for max 155 tegn inklusive mellemrum for at undgå at overskride 985 pixels.

Din Description bør være på mindst 70 tegn for at Google ikke opfatter teksten som for ‘tynd’. Hvis du vil måle pixelbredden på dine titler, så benyt også her værktøjet Screaming Frog, som er beskrevet længere nede på siden.

Søgeord i Meta Keywords

Meta Keywords er også noget, der kan ligge “skjult” i din HTML-kode, men spild endelig ikke kræfterne på det! Søgemaskinerne benyttede tidligere Meta Keywords til at identificere, hvad en webside handlede om. Google bruger det dog ikke mere til noget som helst. Mange redigeringssystemer har desværre stadig et felt med Meta Keywords, man kan udfylde. Det får folk til at fylde alle mulige mere eller mindre gennemtænkte ord ind her. Mit bedste råd er – lad være med at skrive noget her.

Søgeord i billeders alt-tags

Alt-tags er designet til at hjælpe synshandicappede med at forstå, hvad billeder forestiller. Søgemaskiner vil i en vis udstrækning tillægge det betydning, hvad der står i alt-tags. Nogle råd er:

De fleste CMS-systemer giver mulighed for at indlægge tekst i form af alt-tags bag billeder, hvis man dobbeltklikker på billedet eller lignende.

Søgeord i sidens webadresse

Det er den almindelige opfattelse, at det er en fordel at medtage søgeordet i domænenavnet eller i filnavnet. Fx www.billig-bil.dk/odense/billige-biler. Google vil lægge mærke til, at ordet står der, og det vil samtidigt være en pæn og brugervenlig URL, hvis nogen f.eks. skulle vælge at sende den i en mail.

Skriv tekster, der sælger

Fængende og overbevisende tekster er afgørende. Det er ikke nok blot at lede din målgruppe til din hjemmeside; du skal også fastholde dem og overbevise dem om, at du har den perfekte løsning på deres behov. Eric og Heine giver gode råd om kunsten at skrive effektive tekster i deres podcast: Sådan skriver du til web, blog og nyhedsbreve

Nej, jeg har ikke fået betaling for at linke, jeg synes bare, det er en god podcast, der fortjener et godt link 🙂

En afgørende pointe er, at gode tekster holder besøgende på din hjemmeside. Dette bemærker Google og belønner dig med et lille plus i karakterbogen, hvilket bringer dig tættere på topplaceringen på søgeresultaterne.

Forskellige værktøjer

De fleste redigeringsværktøjer til hjemmesider (CMS-systemer) giver ikke optimale muligheder for at få overblik over, om du har udfyldt meta-tags, overskrifter, osv. korrekt og varieret, eller om der er stavefejl eller døde links. Her er et par forslag til værktøjer:

Google site-søgning – En almindelig Google-site-søgning giver dig hurtigt et overblik over, hvordan du har udfyldt dine Titles og Meta Descriptions. Se eksempel: Søgning på site:onlinewebdesign.dk. Vær opmærksom på, at du først kan se ændringerne, når Google har registreret dem, hvilket kan tage nogle dage.

Screaming Frog – Screaming Frog er et fantastisk program, nemt at installere på din computer. Du kan downloade det fra denne side: www.screamingfrog.co.uk/seo-spider Screaming Frog er gratis for op til 500 webadresser og inkluderer billeder, css-filer, js-filer m.v. Den betalte version giver fuld adgang til et ubegrænset antal sider og flere faciliteter.

Yoast SEO til WordPress – Yoast SEO er et kraftfuldt SEO-plugin, der optimerer websiders synlighed i søgemaskiner. Det giver brugere værktøjer til at tilpasse titler, meta-beskrivelser, og indhold, mens det leverer analyser af søgeoptimering og læsbarhed. Inkluderer også funktioner som sitemaps, social delingsoptimering og canonical URLs. Gratis og premium-versioner er tilgængelige.

SERPsim – Hvis du vil have et lille praktisk værktøj til at se, hvordan din Title og Description ser ud i Googles søgeresultat, så prøv SERPsim. Her kan du også se, hvor meget dine tekster fylder.

ChatGPT

ChatGPT er et fremragende værktøj til SEO-optimering. Ved at forstå søgeord og målgruppens behov kan ChatGPT hjælpe dig med at skabe informative artikler, blogindlæg eller produktbeskrivelser, der forbedrer din hjemmesides synlighed i Google.

Yderligere kan ChatGPT hjælpe med at generere fængende Meta Descriptions og Titles, der fanger brugernes opmærksomhed og forbedrer klikraten i søgeresultaterne. Dette er afgørende for at øge trafikken og din placering på Google.

ChatGPT kan også bruges til at optimere interne links ved at foreslå relevante ankertekster og hjælpe med at strukturere indholdet på en måde, der gør det nemt for søgemaskiner at forstå og indeksere.

Endelig kan ChatGPT være en nyttig ressource til at identificere og forstå de spørgsmål, brugerne stiller i forhold til et bestemt emne. Dette gør det muligt at oprette indhold, der direkte adresserer brugernes behov og forbedrer hjemmesidens autoritet inden for et givent emne.

Når jeg skal have inspiration til forbedring af teksten på en side, kan jeg fx spørge på denne måde:

Optimer teksten på denne landingsside: [http://www.onlinewebdesign.dk/sidenavn/] – med fokus på SEO og konverteringsoptimering.
Sprog: dansk
Inddel teksten i logiske afsnit, som hver har en optimeret overskrift.
Vigtige søgeord er: webbureau i Odense

Dernæst kan jeg spørge:

Giv mig nu 10 forslag til Titles (max 60 tegn) og 10 forslag til Page Descriptions (max 155 tegn) for den samme side.

På den måde får jeg i løbet af ingen tid super god inspiration til indholdet på min side.

 

Lad mig hjælpe dig med søgeoptimering af din hjemmeside

Har du brug for søgeoptimering af din hjemmeside, så giv mig et kald for en uforpligtende snak, eller brug nedenstående formular.

 

Kontakt mig for søgeoptimering af din hjemmeside